Zápis do zoznamu hospodárskych subjektov v roku 2024

PodnikanieMgr. Boris Kukumberg, PhD, advokát

Na čo slúži zoznam hospodárskych subjektov?

Dodávateľ tovaru alebo služieb do verejného sektora sa musí prihlásiť do verejného obstarávania alebo do elektronického trhoviska. Verejného obstarávania sa aj v roku 2024 môže zúčastniť len ten, kto spĺňa podmienky účasti týkajúce sa osobného postavenia subjektu.

Podmienky účasti na verejnom obstarávaní musí dodávateľ preukazovať pri každom verejnom obstarávaní. Ide o preukázanie bezúhonnosti subjektu ako aj osôb konajúcich v jeho mene, neexistencie nedoplatkov na odvodoch a daniach, ďalej preukázanie podnikateľského oprávnenia, ako aj skutočnosti, že subjekt (dodávateľ) nie je v konkurze alebo v likvidácii a tiež, že nemá uložený zákaz účasti na verejnom obstarávaní.

Vyhnúť sa tejto opakovanej povinnosti môže dodávateľ tak, že si vybaví zápis do zoznamu hospodárskych subjektov na Úrade pre verejné obstarávanie s platnosťou na 3 roky.

Okrem toho, bez zápisu do zoznamu hospodárskych subjektov sa dodávateľ nemôže aktívne zapájať do obchodovania na elektronickom trhovisku (EKS - Elektronický kontraktačný systém), na elektronickej platforme Úradu pre verejné obstarávanie.

Zoznam hospodárskych subjektov je verejne prístupný zoznam na webovom sídle úradu.

Aké sú výhody zápisu v ZHS v roku 2024?

Dodávateľ do verejného sektora zápisom do ZHS v prvom rade ušetrí čas, peniaze a získa postavenie tzv. kvalifikovaného dodávateľa pri verejných obstarávaniach.

Je to tak preto, lebo údaje zapísané v ZHS nie je potrebné v postupoch verejného obstarávania neskôr overovať, opakovať a sú záväzné voči všetkým obstarávateľom a verejným obstarávateľom.

Dodávateľ sa po zápise do zoznamu hospodárskych subjektov tiež bude môcť aj aktívne zapájať do obchodovania v systéme EKS.

Aké potvrdenia nebude potrebné predkladať?

Vďaka zápisu v ZHS dodávateľ nebude pri verejných obstarávaniach musieť opakovane predkladať najmä

  • Výpis z registra trestov preukazujúci, že dodávateľ a ani osoby oprávnené konať za neho neboli právoplatne odsúdené za trestné činy uvedené v zákone
  • Potvrdenia zo zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne a daňového úradu preukazujúce, že subjekt nemá nedoplatky.
  • Potvrdenie súdu o tom, nebol na jeho majetok vyhlásený konkurz, nie je v reštrukturalizácii, nie je v likvidácii, ani nebolo proti nemu zastavené konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušený konkurz pre nedostatok majetku.
  • Podnikateľské oprávnenie.
  • Čestné vyhlásnie o tom, že nemá uložený zákaz účasti vo verejnom obstarávaní potvrdený konečným rozhodnutím.

Treba poznamenať, že stav nedoplatkov sa môže každý mesiac meniť, a preto si ho môže obstarávateľ kedykoľvek overovať.

Zápis do ZHS v roku 2024 - postup

Postup zápisu do zoznamu hospodárskych subjektov upravuje zákon o verejnom obstarávaní. Vykonáva ho Úrad verejného obstarávania na základe žiadosti dodávateľa. 

Žiadosť o zápis do zoznamu hospodárskych subjektov obsahuje najmä identifikačné údaje hospodárskeho subjektu, predmet jeho činnosti a ďalšie údaje uvedené v zákone. Spolu so žiadosťou sa predkladajú aj príslušné prílohy.

Žiadosť o zápis je možné podať písomne a aj elektronickými prostriedkami, pričom v takom prípade musí byť podpísaná kvalifikovaným elektronickým podpisom. Ak prílohy k žiadosti neexistujú v origináli v elektronickej podobe, doručujú sa úradu v listinnej podobe.

Bližšie informácie o postupe nájdete na stránkach Úradu pre verejné obstarávanie.

Ako dlho trvá proces zápisu do ZHS?

Dňom doručenia kompletnej žiadosti s prílohami plynie Úradu pre verejné obstarávanie 15 dňová lehota na zapísanie subjektu do zoznamu hospodárskych subjektov.

Aké sú poplatky spojené so zápisom do ZHS?

Neopomenuteľnou súčasťou riadne vyplnenej žiadosti s podpisom oprávnenej osoby spôsobilej konať za hospodársky subjekt je správny poplatok vo výške 66,- € (od 1. apríla 2024 je to 100,- €) v prípade listinnej žiadosti. 

K tejto sume je potrebné ešte prirátať ďalšie poplatky, ktoré je k návrhu na zápis potrebné priložiť:

  • 3,- € (od 1. apríla 2024 je to 5,- €) za vydanie potvrdenia o tom, že spoločnosť nie je v likvidácii a 
  • 2,5 € (od 1. apríla 2024 je to 3,- €) za vydanie potvrdenia, že na majetok spoločnosti nebol vyhlásený konkurz a subjekt nie je ani v reštrukturalizácii.

Zmeny v ZHS

Ak nastane zmena údajov vedených v ZHS je hospodársky subjekt povinný oznámiť túto zmenu úradu do 30 dní odo dňa predmetnej zmeny. V prípade nesplnenia si tejto povinnosti uloží úrad obstarávateľovi pokutu 500 €.

Ide najmä o zmenu týchto údajov:

  • obchodné meno alebo názov hospodárskeho subjektu,
  • adresa sídla, miesto podnikania alebo adresa pobytu hospodárskeho subjektu,
  • predmet činnosti,
  • identifikačné číslo organizácie (ak bolo pridelené),
  • registračné číslo,
  • zoznam dokladov, ktoré sa prikladali k žiadosti o zápis,
  • zoznam osôb oprávnených konať za hospodársky subjekt a spôsob ich konania.

Zmena údajov v ZHS sa oznamuje prostredníctvom elektronickej služby na web stránke Úradu pre verejné obstarávanie alebo v listinnej forme na predpísanom tlačive. 

V prípade oznámenia zmeny údajov je potrebné priložiť správny poplatok v hodnote 16,50 € (od 1. apríla 2024 je to 25,- €).

Obnovenie zápisu v ZHS

Subjekty, ktorým končí platnosť zápisu v zozname hospodárskych subjektov v roku 2024, majú možnosť 30 až 60 dní pred vypršaním platnosti zápisu požiadať o predĺženie jeho platnosti.